Mis on rabarber?

26. May 2015

Sisu:Taimed

Rabarber pärineb Hiinast, kus teda kasutati meditsiinilisel otstarbel – esimesed andmed rabarberist pärinevad aastast 2700 e.m.a. Rabarberiga raviti palavikku, aga ka paistetust ja kõhukinnisust.

Köögilauale leidis rabarber tee mõnisada aastat tagasi ja üks esimesi teadaolevaid retsepte sai raamatukaante vahele pandud aastal 1806, kui Inglismaal ilmus Maria Eliza Rundelli poolt kirjutatud kokaraamat. Rabarberi kõrghetk kulinaaria valdkonnas saabus enne Teist maailmasõda ja oli kõige populaarsem USAs ning Inglismaal, peale sõda aga langes rabarberi tarbimine kordades, ilmselt seetõttu, et valitses suur suhkrupuudus ja lihtsalt küpsetati vähem kooke ja pirukaid.

Rabarberilehed on mürgised, aga kevadistest rabarberilehtedest saab siiski valmistada suppi, seda siis tõesti ainult noortest ja värsketest lehtedest. Supi retsepti leiad siit: http://toidutare.ee/supid/lihaga_supid/EF01/

Meie peres on palju maiasmokki, eriti just meessoost koogisõpru, seetõttu leiab meil rabarber kasutust enamasti siiski küpsetistes. Kes valdab hästi inglise keelt, see leiab mitmeid häid retsepte Martha Stewarti kodulehelt: http://www.marthastewart.com/275393/rhubarb-recipes/@center/1009726/spring-produce#264427

Eestikeelseid retsepte aga vaata Kodukokkade portaalist: http://kodukokad.ee/rabarber/

Head küpsetamist ja maiustamist! 🙂

Kasutatud allikad:
http://www.rhubarbinfo.com/history
http://www.kitchenproject.com/history/Rhubarb/
http://www.highaltituderhubarb.com/Pages/history.aspx